The project

Lord's Cricket Ground - Compton and Edrich stands redevelopment

This redevelopment sees the traditional 'home of cricket' modernised, with the existing stands, originally supplied and erected by the Severfield Group in 1991, replaced by two larger, more accessible stands either side of the iconic J.P Morgan Media Centre.

The development is part of Marylebone Cricket Club's ('MCC') ongoing masterplan to redevelop the world-famous and historic Lord's Cricket Ground. The new Compton and Edrich stands are both three-tiered structures complete with feature canopies above the upper tiers. Together they will accommodate c.11,500 spectators and be linked at the second-tier level by a connecting walkway overlooking the Nursey Ground. The walkway will be 40m long by 3.5m-wide and supported on a single row of 7.5m-high columns.

The newly developed stands will increase the ground's overall capacity by c.2,500 seats, with three per cent of all seating being accessible for wheelchairs and those with restricted mobility. In addition to vastly improving spectators' sightlines and reducing the amount of restricted view seats, the upgraded stands will also feature modern corporate and hospitality areas. The Group is responsible for the project's steelwork connection design, detailing and supply and erection of 2,300 tonnes of structural steel and steel stairs together with the erection of precast components including the terrace units and vomitory walls. Construction on this phase of the MCC masterplan began in August 2019, after the final international cricket match of the season and the Group began steel erection in December 2019 and continued during the off-season to March 2020. The erection of the canopy is planned for late 2020, after the completion of the 2020 cricket season in October.

Among the largest elements within each of the stands are the main supporting columns, which are typically large box sections fixed with Macalloy bar anchor assemblies. Positioned in the middle of each stand, the columns sit towards the back of the lower-tier and provide support for the 7m-wide cantilevering seating area of the second-tier as well as the underside of the uppermost seating level. The project involved highly complex fabrication in order to resolve steel with precast geometry, as sections of the precast concrete terrace units are set to a parabolic curve.

Location

St John's Wood, London

Client

Marylebone Cricket Club

Main contractor

ISG Construction

Engineer

Buro Happold

Architect

Wilkinson-Eyre Architects

Tonnage

2,300

Completion date

November 2020